Ст. Бандери 41/ 92 Рівне, Україна

Що таке кооператив?

http://uaenergycoop.com/wp-content/uploads/2019/11/Без-імені-900x513.png

Енергетичний кооператив - це об’єднання фізичних та юридичних осіб, які створили кооператив коштом власних пайових внесків. Вони управляють кооперативом та отримують прибутки від його діяльності.

>Незалежно від розміру паю один член має один голос, однак прибутки розподіляються пропорційно до розмірів паїв. Енергетичний - бо працює у сфері енергоефективності та ВДЕ.

Кооперативи є юридичними особами і функціонують на засадах самоуправління та самофінансування. Детальні умови членства у кооперативі, членських внесків, діяльності, розподілу прибутку та все інше вирішується спільно і лише членами кооперативу.

Переваги від створення енергокооперативів:

1. Підвищення економічної активності громади та місцевих жителів.
2. Залучення інвестицій в громаду.
3. Створення додаткових робочих місць.
4. Збільшення податкових надходжень.
5. Підвищення енергонезалежності громади.
6. Створення доданої вартості територіальних одиниць.

Енергокооператив може обслуговувати як лише членів кооперативу, так і всю або частину громади, де він створений.

Деякі приклади можливих сфер діяльності енергокооперативів:

  • виробництво електроенергії із відновлювальних джерел енергії;
  • виробництво тепла та гарячої води;
  • вирощування чи заготівля енергетичної сировини;
  • надання послуг із встановлення тепло-енергетичного обладнання;
  • надання послуг енергоаудиту;
  • надання послуг в сфері енергозбереження та утеплення.
http://uaenergycoop.com/wp-content/uploads/2019/11/science-in-hd-8S2RmC-POCU-unsplash-770x513.jpg

Європейський досвід

Енеркооперативи давно та успішно працюють у європейських країнах (Австрія, Данія, Німеччина та ін.). Так, європейська федерація кооперативів з відновлюваної енергії REScoop.eu постійно зростає та сьогодні налічує понад 2400 енергокооперативів, до яких входять більше 650 000 громадян.

Цей рух стимулює розвиток місцевої децентралізації енергетичних мереж, сприяє суспільному сприйняттю енергетичного переходу, підвищує енергетичну безпеку та економічне зростання громад.

Досвід Грузії 

Перший енергетичний кооператив з'явився восени 2017 року і до кінця 2019 року їх стало 4 - в різних регіонах Грузії:
- Sufta energia - Чиста енергія (село Хаміскурі)
- Mcvane energia - Зелена енергія (село Чардахі)
- Charte mze - ВвімкниСонце (місто Хоні)
- Tshkruti energo - Енерго-Цкруті (село Цкруті)
Всі 4 кооперативи займаються виготовленням колекторів для нагріву води і сушарок для фруктів і овочів, які використовують теплову енергію сонячних променів.
Спершу енергетичні кооперативи зазнали труднощів з реєстрацією, оскільки в законодавчій сфері Грузії не існувало самого поняття «енергетичний кооператив», а лише «сільськогосподарський кооператив» та «споживчий кооператив». Завдяки наполегливій роботі ентузіастів були внесені зміни в законодавство і кооперативи, про які ми ведемо мову, зареєстровані саме як «енергетичні», відповідно до закону про підприємництво. А восени 2018 був зареєстрований «парасольковий» кооператив, який об'єднав всі 4 існуючі енергокооперативи. Таке рішення значно спрощує менеджмент і управління кооперативами. Також довелося подолати законодавчий бар'єр з приводу іноземного членства в парасольковому кооперативі, але і це вдалося.
Незважаючи на те, що при реєстрації, в якості Статут кооперативу була використана стандартна форма, в неї були включені цілі сталого розвитку, зокрема був зроблений акцент на скороченні викидів СО2 завдяки використанню сонячних колекторів та сушарок.
В середньому в кожному з кооперативів 30-50 членів. Для вступу в кооператив необхідно укласти договір і щорічно вносити 100 ларі. Прибуток, що отримується кооперативом ділитися на всіх членів. Важливо домогтися розуміння від членів кооперативу, що перші 2-3 роки дохід практично відсутній або ж він низький і кооператив працює на реінвестиції. Приємним бонусом для членів кооперативу в цей період може слугувати можливість придбати продукцію (колектор і сушилку) за зниженою ціною.
Гарною підтримкою на першому етапі створення кооперативу стало залучення грантових інвестицій. Це дозволило уникнути високих членських внесків, що позитивно позначилося на кількості членів.
Для підсилення кооперативів варто розвивати широкий спектр діяльності, тому з 2019 року енергокооперативи також пропонують послуги з теплоізоляції будівель.
Для популяризації своєї діяльності грузинські енергокооперативи максимально відкриті для клієнтів - кожен бажаючий може прийти на виробництво і ознайомитися з усіма етапами будівництва колектора або сушарки.
35 представників кооперативу були навчені на спеціальному семінарі для просування ідей використання сонячних колекторів та сушарок. Їх мета - не тільки залучити нових клієнтів, а й популяризувати знання про енергоспоживання та енергоефективність.
Великим успіхом стала угода з одним з банків - клієнти, які купують колектор в кооперативі, можуть отримати позику з низькими відсотками.