Ст. Бандери 41/ 92 Рівне, Україна

Створити свій кооператив

Основні етапи створення кооперативу

Крок перший - ідея

Кооперативи - це бізнес, а не благодійні організації; їм потрібно отримувати прибуток. Тому передусім необхідно визначити, що бізнес буде продавати та хто є потенційними споживачами продукції, а також чи буде планована комерційна модель прибутковою. Сформулювати ідею допоможуть як аналіз наявних ресурсів (об’єми відходів, земельні ділянки) так і оцінки потреб (значні об’єми споживання тепла чи електрики є хорошим приводом подумати про кооператив).

Після формулювання перших гіпотез щодо можливої комерційної моделі кооперативу необхідно оцінити їх реалістичність. Для цього варто залучити фахівців, що працюють у обраних галузях та спроможні виконувати економічні розрахунки. 

Крок другий - члени

Залученням перших членів є найскладнішим кроком у створенні кооперативу, адже вони мають повірити один одному і інвестувати кошти. Довірі сприятимуть прозорість, можливість долучення до всіх етапів створення кооперативу, гарантовані початкові внески зі сторони місцевого комунального підприємства або інших сторін. Більшість українців скептично ставиться до нових ідей і лише 5-10% готові брати участь у інноваційних рішеннях. Тому слід бути готовим до складнощів та скепсису. Разом з тим, критичні питання щодо майбутньої діяльності кооперативу можуть бути хорошою перевіркою гіпотези про його прибутковість.

Крок третій - управління

Після формування ініціативної групи перших членів-засновників, необхідно продумати, як ці люди будуть працювати разом, приймати рішення, спілкуватися та планувати майбутнє. Необхідно розібратися з тим, як будуть прийматися ключові рішення в кооперативі - якщо є лише кілька членів, то, можливо приймати стратегічні рішення разом, але наявність більшої кількості членів може вимагати обраної ради. Важливо створити процедури, які б дозволяли кожному члену впливати на рішення. Необхідно подумати як можна розподілити завдання - наприклад, між маркетингом, фінансами та випуском продукції. Розвиток та практична робота над навичками спілкування та демократії впродовж процесу запуску сприяє більш ефективному та стійкому кооперативу.